luni, 2 mai 2011

Trasee pe Vaser

Trasee pe Vaser:
  1. De la statia Novãt, se merge pe traseul Ihoasa, Râpi (pe linie ) pânã la Rosu, se urcã preluca lui Gotan, Picioarele Gradului, vf. Toroiaga, vf Tiganu, se trece la Macârlãu (pe Valea Vaserului). Traseul este de 2 zile, cu noapte la Rosu (în cort).
  2. Poiana Novãt, se urca pe Greben (cam 3 km), urmeazã culme Obcioarei, se coboarã cam 2 km pânã la borcut, apoi se urca 2-3 km pânã la bãi la Novicior. Aici erau bãi încã de pe vremea Austro-Ungariei (acum sunt abandonate). La bãi este o cabanã a ViseuForest. De aici poti veni la statia Novicior, la linia feratã(5-6 km).
  3. Din Poiana Novãt pe vf. Greben si retur , circa 7 ore.
  4. De la Novicior bãi la Plaiul Popii (4 km), urci la Preluca Pipei si apoi cobori la statia hidrometricã de la Fãina.
  5. De la statia Botizu (unde se poate ajunge cu trenul), se urca vreo 3 km pe pârâu pânã la intersectie, de unde o iei la dreapta spre Lutoasa (2-3 km) unde a fost unitate militarã de vânãtori de munte, unitate legatã de numele generalului Leonard Mociunski, bun prieten cu Charles de Gaulle. Din acest loc incã vreo 500 de metri si se ajunge la granita cu Ucraina, unde existã o priveliste extrem de frumoasã cãtre Ucraina si Polonia.
  6. De la statia Botiz pe pârâu 3 km ca mai sus, iar la intersectie o faci la stânga, pe drum forestier se urcã pe vf. Bardãu, de unde se vede tot Maramuresul. Aici se poate innopta la stânã, iar a doua zi o iei spre Viseu, pe culme (este drum) trecând pe la vf. Bãita (Cozia), Glâmboaca (cabana IPEG) si cobori în Valea Rea.
  7. Traseu de 4-5 zile (vara) de coastã din Viseu-gara CFF: se urcã pe Vaser cu trenul pânã la Comanu (43 km), urcare pe vf. Comanu Mic, Gliganu, Stevioara, Lostun, Fãina, Suligu, Pietriceaua, Lutoasa, vf. Bardãu, Bãita (Cozia), Soimu, coborâre în Valea Rea. Se poate înopta la stâne, se merge pe lângã granita cu Ucraina, traseu de coastã.
Traseele sunt orientative, ele pot fi realizate si cu mici abateri fatã de cele descrise.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu